Den nya bilen
Samtal vid vägkanten

”Snygg kärra, cabriolet, skinnklädsel, den verkar ha allt. Vad är det för märke?”

”Vad menar ni med märke?”

”Ja vem har designat bilen och tillverkat den?”

”Aha, ni är en sådan där fundamentalist, allting måste vara designat av någon. Nej den här ’kärran’ som ni kallade den har helt enkelt bara blivit till.”

”Kom igen, vem har tillverkat den?”

”Ni är förmodligen en sådan där högerkristen, homofob och abortmotståndare. Jag säger ju att den här bilen har helt enkelt blivit till.”

”’Ni menar att den har blivit till, att den bara stod här en morgon, fix och färdig, med nycklarna i?”

”Jag är inte säker på att vi talar om samma sak. Slumpen har skapat bilen. Vad är det för konstigt med det?”

”Nej bara det att de flesta bilar har en tillverkare. Slumpen brukar inte tillverka bilar. Evolutionen utvecklar organismer, enligt Darwin, men knappast bilar. Evolutionen är inte verksam på döda ting, metaller och sådant”

”Okunniga människa, vilket är mest komplicerat, ett stycke metall, eller en levande cell?”

”En levande cell antar jag.”

”Just det, en levande cell är oerhört mycket mer komplicerad än den döda materia som ingår i en bil. Innan livet uppstod genom någon slags slumpartad kemisk process fanns ju inte evolutionen. Evolutionen är en av slumpens många barn, eller hur? Efter Big Bang var det ingen som visste vad som skulle hända. Det fanns ju inget syfte med Big Bang, det bara hände utan någon orsak. Det fanns ingen agenda, utvecklingsstrategi eller liknande. Det är slumpen som avgjort hela utvecklingen. Och om en levande cell på detta sätt är en produkt av slumpen, varför inte en död bil? Kanske genom en för oss ännu inte känd process.

”Det låter i och för sig rimligt. Men om en levande cell inte är en produkt av slumpen. Om levande organismer också har en designer. Vad säger ni då?”

”Okunnighet, sagor, myter, vad mer kan jag säga. Hela det vetenskapliga samfundet är i koncensus kring att evolutionen är ett faktum, och att slumpen är den bakomliggande orsaken”

”Ett faktum? Det stämmer inte. Jag känner ett antal vetenskapsmän som inte ser evolutionsteorin som bevisad. De menar att det finns en designer bakom universum. Det finns många saker som pekar på det.”

”Dessa erbarmerliga kreationister och Intelligent-design-profeter. Hur länge ska man behöva stå ut med dem? Motståndare till all vetenskaplig utveckling. Jag känner mig spyfärdig bara jag tänker på dem.”

”Okey, men bilen är så att säga en produkt av slumpen. Hur många hästar är motorn på?”

”320 HK enligt instruktionsboken.”

”Så det finns en instruktionsbok. Är den också en produkt av slumpen?”

”Tydligen, det är i varje fall inte jag som skrivit den.”

”Kan vi ta en tur tillsammans, bilen verkar helläcker, den måste vara helt grym att köra.”

”Okey, hoppa in så kör vi en sväng”.