Theresa / Acryl på canvas
Acrylmålning 1200x1000 mm

En kvinna spelar på sin flöjt. Flöjten är det minsta instrumentet i en symfoniorkester, medan valen som dyker upp bakom henne är jordens största djur. Ofta har personer som uträttat storverk börjat med små medel. Men de har spelat sitt "eget instrument" - hittat Guds plan med sitt liv.
Moder Theresa (då hette hon bara Theresa) vandrade som ung på Calcuttas gator. En dag hittade hon ett nyfött barn på en sophög, ett barn som någon inte orkade ta hand om. Theresa tog barnet till ett av stadens sjukhus.
"Ni måste ta hand om det här barnet", sa hon.
"Vem kommer att betala för det", undrade man på sjukhuset?
"Om ni inte tar hand om det kommer det att dö", vädjade Theresa.
"Det dör många barn på Calcuttas sophögar varje år", svarade man.
"Någon måste betala för det." Då började Theresa spela sitt instrument. Det enda hon hade var ett oönskat barn som hon höll i sina armar. Men det föddes en dröm i hennes hjärta. En dröm om att kunna rädda sådana barn till livet. En dröm att kunna ge människovärde åt de utslagna.
När moder Theresa mottog Nobels Fredspris hade hennes dröm blivit en mäktig vision som stigit upp ur havet, i en kall värld, synlig för alla. Genom hennes arbete har barmhärtigheten fått ett ansikte i vår tid. En utmaning till hela vår värld.